Klíma fűtés Keszthelyen is…

„H” tarifa árak:

A 70/2009 (XII.4) KHEM rendelet egy új tarifát hozott létre az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott ügyfelek számára. A rendeletben szereplő tarifa neve „H” tarifa melynek, az ügyfelek részéről történő igénylését, 2010. április 16-tól teszi lehetővé a jogszabály.

A tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hőellátást biztosító berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. keringető szivattyúk, kompresszorok, automatikák, hőszívattyúk) villamosenergia-fogyasztását egy kedvezőbb árú tarifán lehessen elszámolni a fűtési szezonban. A rendelet szerint ez a kedvező ár a mindenkori „B tarifánál” (vezérelt tarifa, éjszakai áram) nem lehet magasabb.

Az E-on közleménye alapján (2014.11.20. állapot szerint) lakóssági felhasználók részére tájékoztató jelleggel:A fenti táblázatból azonnal észrevehető a nappali áram 37,77,-Ft-os és a „H” tarifás áram 23,55,-Ft-os díj különbség.

 

Az áram felhasználásával kialakított fűtés a köztudatban (érthetően a régi villanykályhák energiapazarlása miatt) nem szerepel a gazdaságos megoldások között. De a klíma készülékek áram felhasználása nem direkt energia bevitel (csak a működéséhez kell), hanem a készülékekben található cseppfolyós gáz halmazállapot változásának elősegítésére szükséges, nem úgy mint a villanykályha, olajradiátor, hősugárzó, villanytűzhely esetén ahol a bevitt energia hővé alakul.

 

A klímák a fűtési és hűtési energiát a bennük található (modern készülékekben az R410A jelzésű gáz) hűtőközeg elpárolgási hőmérséklete és a környezeti hőmérséklet kölönbségéből nyerik, tehát levegő-levegő hőszivattyúk!

 

A fentiek szerint mindenki számára érthető, hogy az energiamegmaradás fizikai törvénye továbbra is teljesül…